2010. január 8., péntek

9 hónapos

Reggel kaptam az egyik babás oldalról a szokásos hírlevelet ami a babák fejlődését írja le. A mostani egy az egyben megfelel Zitusnak, mind ha csak róla írták volna. Szóval most itt tart Zitus a fejlődésben:

Mozgásfejlődés Kapaszkodva feláll. Segítő kézbe fogódzkodva rövid ideig álldogál. Néhány pillanatig önállóan, támasz nélkül is áll. Állása bizonytalan. Egyik kezében játékot tartva mászik. Mászási helyzetben körbeforog, irányt változtat. Főleg kertben, füves terepen -térdét féltve - négykéztalpon, nyújtott kéz­zel és lábbal mászik. Lépcsőre is felmászik, és lefelé a biz­tonságosabb hátrafelé mászást pró­bálgatja. Előfordulhat, hogy hempergőjének rácsát fogva vagy egy bútordarab mentén lépeget, Előbb teszi tovább a kezét, csak azután lép a lábával! Helyes ülési technikával, egyenes háttal, korlátlan ideig ül. Ülő helyzet­ben kilencven fokos szögben is elfor­dulhat. Különösebb erőfeszítések nélkül felül. Álló helyzetből ülésbe ereszkedik. A hüvelyk- és mutatóujj kifinomult összműködése segítségével ügye­sen felemeli a madzagokat és az apróbb golyószerű tárgyakat is. Tapsol. Tárgyakat ütöget egymáshoz maga előtt. Mutatóujját különböző műveletekre kezdi használni: irányt és dolgokat mutat vele, lyukakba, mélyedésekbe próbálja bedugni, és behajlítva még zsinóros játékait is húzogatja. Két építőhasábot egymásra helyez­het.

Beszédfejlődés Hangképzésére a hangsúly és az érzelmi árnyalatok gazdag változa­tossága jellemző. Utánozza a köhögést, csettint nyelvé­vel, "berreg" és sziszeg. Az egyes szóalakokat jelentésüknek megfelelően használja: "papa", "mama". Egy-egy szótagot, de hosszabb hangfűzést is (például állatok hangját) ismételgethet. A beszélgetésekre és énekre érdek­lődő figyelemmel reagál. A saját neve mellett már egy-két, magatartásirányító szót is megért: "nem", "kérem". A megértés örömé­től vezérelve, egyszerű utasításokat is végrehajthat. Például: Menj, hozd ide a ... !

Már tud tapsolni is..

Olvasni...és mindeközben gyönyörű is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése