2011. szeptember 24., szombat

Helyes ceruzafogás.

Csütörtökön voltunk iskola előkészítőn, ahol a hölgy első és legfontosabb észrevétele az volt, hogy Makinak szörnyű a ceruzafogása. Ezt nagyon gyakorolnunk el.
Ezt találtam a neten, hátha valakinek is fontos lehet.


Az írástanulás első lépése a helyes ceruzatartás. Ha az ujjait rányomja a gyerek a ceruzára, hogy visszafele görbülnek, mint az alsó rajzon, akkor hamar elfáradhat a keze íráskor. Lazán kell fogni az íróeszközt és a papírra sem szabad nyomni. Ebben segítenek a háromszögű tollak, ceruzák. Az 1-es ujjon fekszik a ceruza, és lazán tarjuk a 2-es és 3-as ujjal, ahogy a felső, helyes rajz mutatja.

A helyes ceruzafogás kialakulását segítő fejlesztő tevékenységek és játékok:
A helyes ceruzafogás kialakulását segíti minden olyan játék, amelyben gyakorolni tudja a “csipesz” fogást . (Ez nem hivatalos elnevezés, én nevezem így a mutató, hüvelyk, és középső ujj együttes munkáját)
  • apró szemű dolgok szedegetése (pl : kavics, gyöngy, borsó , lencse stb) Ha kedveli a “pötyi” játékot, akár azt is játszhatjátok, hogy szín szerint kell szétválogatni azokat. Pl: “Szedegessük ki az összes piros színű gombocskákat!” A szétválogatáshoz ösztönösen a csipesz fogást alkalmazza majd a gyerek és a finommotorikája mellett még a színfelismerő készségét is fejleszted közben.
  • Próbáljátok ki a gyurmázást, hagyományos és habgyurmával egyaránt! Ez a tevékenység nagyon jól edzi, erősíti a gyermekujjakat.
  • Néha adj a kezébe különböző fajta papírokat amiket eltépdeshet! Itt is ösztönösen a csipesz fogást kezdi alkalmazni majd…
  • Tornáztasd a kezét és az ujjait mondókázások alkalmával! Erre nagyon jók az ujjakat felsoroltató mondókák (Pl: Ez elment vadászni, ez meglőtte,stb) Miközben mondjátok a versikéket Te dörzsölgesd, mozgasd, tornáztasd a kicsi ujjacskáit. ( Ha így teszel a finommotorika fejlesztése mellé máris bekapcsoltad a testséma fejlesztést is! )
  • Itt a jó idő, homokozzatok sokat! Lapátoljon a kicsi – ez erősíti a csuklóizületeket és a homokozólapát nyelének fogása még hasonlít is egy vastagabb filctoll fogásához- és  öntsetek ki homokformákat is. Itt megint több legyet üthetsz egy csapásra, mert a kézügyesség mellett a taktilis (tapintásos) érzékelését is fejleszted.
  • Rajzoljatok sokat és mindenhogyan! Csak úgy simán az ujjacskáival, vastag filctollal tükörre, papírra, bottal a homokba, (vagy akár ujjal is),  fessetek, színezzetek! Ez mind-mind egy -egy apró lépés a helyes ceruzafogás megtanulásához.  A gyerekek különösen kedvelik a Crayola vastag , vízzel lemosható filctolljait, ezek tehermentesítik az aprócska kezeket, és könnyebb nekik a helyes ceruzafogáshoz hasonlóan tartani és használni a rajzeszközt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése